Koterizasyon uygulaması çeşitli iyi ve kötü huylu deri lezyonlarının tedavisi için dokunun kontrollü yıkımında, kesmede, kanama kontrolünde elektrik akımının kullanıldığı basit, hızlı ve etkili bir yöntemdir. En önemli sakıncası ise doku yıkımı oluştuğundan yakılan lezyonun patolojik olarak incelenememesidir. Bu nedenle kötü huylu olma olasılığı olan lezyonlardan girişim öncesi mutlaka biyopsi alınmalıdır.
Elektrokoterler tıbbın Cildiye, K.B.B, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Genel Cerrahi, Beyin Cerrahisi, Diş hekimliği ve Veterinerlik dallarında koagülasyon ile (pıhtılaştırılarak) operasyon yapmakta kullanılırlar.
Elektrokoterler, yüksek frekanslı RF dalga üretirler.Bu dalgalar, uygulama noktasında ani ısı oluşturarak canlı hücrelerin sıvısını buharlaştırırlar ve hücre zarını parçalayıp yok ederler. Bu parçalanmanın zincirleme devamı ile kesme ve yok etme işlemleri gerçekleşir.
Yüksek frekanslı elektromanyetik dalgaların aynı zamanda koagülasyon (pıhtılaşma) özellikleri de vardır. Eloktromanyetik dalgaların pıhtılaştırma özelliği, dalgaların çeşitli şekillerde modülasyonu ile azaltılıp çoğaltılabilir.
Elektrokoterler
1. Kesme-yok etme,
2. Kesme yok etme esnasında koagülasyon sağlama,
3. Koagülasyon sprey koagülasyon işlemlerini en iyi şekilde gerçekleştirirler. Yalnız monopolar işlemler için tasarlanmış modelin yanısıra hem monopolar hem de bipolar (ıslak veya sıvı ortam içinde, özel penset ile koagülasyon yapma özelliği) işlem yapabilen modelde mevcuttur.
Yüzyıllar boyunca dokuyu yakıp mikroorganizmaları yok etmede ve kanamayı kontrol etmede ısıtılmış metal kullanılmıştır. Metal uç önce ateşle ısıtılmış, sonraları ise bunun için elektrik kullanılarak elektrokoter ortaya çıkmıştır.
Koter işlemi siğiller, genital siğiller, et benleri gibi iyi huylu oluşumlarda; bazı damarsal lezyonlarda ve nispeten nadir olarak da deri kanserlerinin tedavisinde kullanılır.
Uygulama öncesinde genellikle lokal anestezi ile deri uyuşturulur. Deri alkol içermeyen bir antiseptikle temizlenir. Sonrasında koterizasyon işlemi yapılır.
Koter işlemi sonrasında deride açık veya koyu renk değişikliği oluşabilir. Ayrıca yara izi kalma riski de vardır.
Koter işlemi, genel olarak kalp pili olan hastalara uygulanmamaktadır.
Dermatoloji alanında en yaygın olarak koter ile tedavisi yapılan hastalıklar
* Siğiler
* Seboreik keratoz
* Sebasi hiperplazi
* Epidermal kistler
* Molluscum kontagiosum
* Pyogenik granülom