3-2-dermatoskopi

Dermatoskopi (Dermoskopi olarak da bilinir) deride bulunan koyu renkli lezyonların dermoskop denilen bir alet yardımıyla incelenmesidir. Başlıca kullanım amacı melanom ya da ben kanserinin erken teşhisidir. Bunun yanı sıra bazal hücreli kanser, seboreik keratoz, mavi ben veya sıradan benler gibi lezyonların incelenmesi için de kullanılır. Dermoskop, kabaca ışıklandırılmış bir büyüteç gibi düşünülebilir. Modern dermoskoplarda deri yüzeyindeki yansımaları dengelemek için polarize ışık kullanılır.

Dünyada yaşanan ekolojik denge bozukluğu benleri kanser öncüleri haline getirebilmektedir. Vücudunda 50’den fazla ben bulunan kişiler cilt kanseri açısından daha yüksek risk taşırlar. Periyodik aralıklarla kontrol edilmeleri gerekir.
Dermatoskopi uygulaması deri yüzeyi mikroskopisidir. Dermoskopi, ben ve pigmentli diğer lezyonlar gibi şüpheli lezyonlarda hekimin karar vermesine yardımcı olur ve cerrahi girişim kararında yol gösterir. Örneğin büyümekte olan bir benin alınmasının gerekli olup olmadığını dermoskopi söyleyebilir. Böylece hastayı bu tip cerrahi girişimlerden koruyabilir. Çıplak gözle çok rahatsız edici görünen bir benin, dermoskopla bakıldığında çok masum olduğu anlaşılabilir. Tam tersine sorunsuz bir ben de dermoskopla bakıldığında çok farklı görülebilir ve biyopsi alınması gerekebilir.

Dermatoskopik muayene ile benler, deri kanseri, ben dışındaki pigmentsiz lezyonların tanısı yapılabildiği gibi aynı zamanda derideki yabancı cisimler, parazitler, kan damarları, farklı deri tümörleri gibi rahatsızlıkların da tanısı konulabilmektedir.

Pigmentli Deri Lezyonlarının Dermatoskopik Sınıflandırılması

1. Adım: Pigmentli ve pigmentsiz lezyonların ayrımı (Benler, yağ siğilleri, bazalyom ve damarsal lezyonlar pigmentli lezyonlar olarak sayılabilir.)

2. Adım: İyi huylu pigmentli lezyon ile kötü huylu "melanom" adı verilen deri kanserinin ayrımı. (Soyer ve Pehamberger'in PATERN ANALİZİ, Stolz'un ABCD KURALI, Menzi’nin SKORLAMA METODU, Arganzione'nin YEDİ NOKTA LİSTELEME ve Soyer'in ÜÇ NOKTA LİSTELEME’si)

Malign Melanom
Yılda bir kez yapılması öngörülen rutin ben muayenesi, dermatoskop ile yapılır. Hastanın ben haritası çıkarılır ve gerek mevcut benlerin gelişimi gerekse yeni oluşanlar takip edilir.

Derimizdeki lekelerin asimetrisi, sınırlarındaki düzensizlik, renk değişimleri, çaptaki değişiklikler, kaşıntı, kanama gibi belirtileri istenmeyen bir ben yada deri kanseri işareti olabilir. Bu bulgulardan herhangi birinin varlığında mutlaka dermatoskopik ben muayenesi yapan bir deri hastalıkları uzmanına başvurmalısınız.

TOP