Viral hastalıklar, bakteriler, mantarlar, maya ve parazitler cilt enfeksiyonlarına sebep olurlar. Sebebine bağlı olarak ciltte ortak belirtiler gösterebildikleri gibi hastalığa özgü belirtiler de ortaya çıkabilir. Pekçok viral cilt enfeksiyonu vardır. En sık karşılaşılan cilt enfeksiyonları selülit, erisipel ve impetigodur (Pyoderma).
İnsan derisinde normalde hastalık yapmadan yaşayan çok sayıda saprofit, az sayıda ise patojen mikroorganizma bulunur. Bu bakteriler deri florasını oluştururlar. Deri florası, kalıcı ve değişken flora olmak üzere iki çeşittir. Açık bölgelerde bakteri dansitesi diğer bölgelere nazaran daha fazladır.
Deride meydana gelen enfeksiyonlar bakteri, mantar ya da virüslere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu biyolojik ajanlara karşı deri, fizyolojik olarak bir bariyer tabakası oluşturmuştur. İnsan vücut florası, doğal direnç mekanizmalarından birisidir ve doğumla birlikte oluşmaya başlar. Yani yeni doğan bir bebek sterildir. Normal flora üyelerinin çoğunluğu bakteriler tarafından oluşturulur. Bu özellikleriyle derimiz, vücudumuzu sarmalayan ve dış etkenlerden koruyan bir savunma hattıdır. Deri, bakteri, mantar ve virüs nedeni ile oluşabilecek birçok hastalığa karşı koruyucu bir görev yapmaktadır. Deri enfeksiyonları toplumda oldukça yaygın bir şekilde görülmektedir.