Lazer (Alexandrite & Nd-YAG Lazer)

alexandrite-lazer-epilasyon

Lazer epilasyon uygulaması; istenmeyen bölgelerdeki kıl köklerinde lazer ışığı ile ısıtma yapılıp, kıl kökünün hasara uğratılmasıdır. Kıl kökü tarafından emilen enerji ısıya dönüşerek kılın kök hücresini tekrar büyüyemeyecek şekilde tahrip eder. Milisaniyeler içinde cilde uygulanan lazer ışını, cilt hücrelerine zarar vermeden geçerek kıl kökündeki renk pigmentleri tarafından emilir. Tüm epilasyon lazerleri kıl gelişimini geciktirip kılların daha zayıf ve azalarak çıkmasını sağlarlar. Kalıcı epilasyon için ise kıl kökünün papilla denilen kıl üretici kısmının yok edilmesi gereklidir Bunu ancak bu derinliğe ulaşan etkin bir lazer epilasyon cihazı sağlayabilir. Tedavi esnasında tüylerin büyüme aşamaları olan anajen, katojen veya telojen fazları tedavi açısından önemlidir. Lazer epilasyon uygulaması esnasında kılların farklı evrelerde olması, kalıcı ve kesin neticenin ortalama 4-6 seans sonrası alınmasının gerekçesidir. Lazer ışının uygulama süreleri ve dozları kişinin cilt tonu ve yapısal özelliklerine göre değişiklik gösterir.

Günümüzde lazer epilasyon adı altında birçok farklı uygulama mevcuttur. Epilasyon amacı ile kullanılan lazerlerde kullanılacak cihaz ya da uygulama seçilirken cilt ve kıl rengi değerlendirilmektedir. Lazer epilasyonun çalışma yöntemi, istenmeyen tüylerin köklerinin lazer ışığı ile yakılması ve yok edilmesi prensibine dayanmaktaır. Ülkemizde 1990 senesinden itibaren kullanılmaya başlamıştır, son yıllarda teknolojinin ilerlemesiyle birlikte hem fiyatları ucuzlamıştır, hem de daha acısız ve ağrısız bir tedavi yöntemi haline gelmiştir.

Alexandrite lazer epilasyon photoLazer epilasyon lazer cihazlarıyla yapılan bir epilasyon türüdür. Alexandrite tipi lazer bu lazer tiplerinden biridir. Alexandrite lazer kıllara ve cildimize rengini veren melanin adındaki maddeye tutunabilme özelliği yüksek bir lazerdir. Bu nedenle cilt tipi açık ve kılları siyah olan kimselerde tercih edilen bir epilasyon lazeridir. Koyu tenlilerde yapılamamasının nedeni, ciltteki melanin maddesine de tutunması ve bu nedenle deride tahribat yapma olasılığıdır. Alexandrite lazer epilasyon uygulamasından önce doktor değerlendirmesi gerekir. Epilasyon yapılacak bölge tıraş makinası ile kısaltılır. Kıllar yüzeyden 1-2 mm görülecek şekilde bir tıraş yeterlidir. Siz evde jiletle tıraş yapmak isterseniz 3-4 gün önce jilet yapmanız en uygun zamandır. Bu 3-4 gün içindeki uzama yeterli olur. Alexandrite lazerlerle epilasyon çoğunlukla hava üflemeli soğutma sistemiyle bölge soğutularak yapılır. İşlem sırasında kıllar buharlaşarak yok olur. Bölgede özellikle kıl köklerinde hafif ödem ve kızarıklık olabilir. Bu görünüm normaldir. Bölgeye günde 1-2 kere nemlendirici krem sürmek yeterlidir.

Tüylerin büyümesi üç safhadan oluşur. Lazer yöntemi tüye, büyüme (anajen) safhasında etki edecek şekilde tasarlanmıştır. Bu nedenle tüylerin yalnızca bu safhada olanları yok edilebilmektedir. Uygulama birkaç kez tekrarlanarak istenmeyen tüm kıllar yok edilebilir.

Büyük miktarda konsantre lazer ışığı ile, cildin 1-5 milimetre derinliğine ulaşılır.
Lazer, büyüme safhasındaki kıl köklerindeki melanini hedef alır.
Tüy, ışığı emer ve burada ışık ısıya çevrilir, çevredeki dokulara herhangi bir şekilde zarar vermeden kıl folikülünü tahrip eder.
Kıl folikülü ve sonuçta da tüyün yeniden büyümesi engellenmiş olur.

Uygulama yapılan bölge haffifçe pembeleşip kızarabilir. Birkaç dakika ya da saat içerisinde düzelecektir. Buz uygulaması sayesinde cilt genellikle normale döner. Bu dönemde güneşlenmekten kaçınılmalı ve güneşe maruz kalan bölgeler için güneş kremi kullanılmalıdır.

İlk seans öncesinde istenmeye tüyler ağda, cımbız ya da kremle alınmaktan kaçınılmalı ve daha başarılı bir uygulama için tıraş edilmemelidir. Uygulamadan yaklaşık 3-10 gün sonra cilt yüzeyinde tüyler belirir. Bunların çoğu işlem görmüştür ve büyüme yetilerini neredeyse kaybetmiş "düşmekte olan" tüylerdir. Tüy foliküllerinin cilt altında kalan tüyleri temizlemesi gerekmektedir. Uygulama aralarında ağda, cımbız ya da renk açıcı kremler kullanılmamalıdır.

TOP