Tıp dilinde "alopesi areata" olarak adlandırılan saçkıran, saç köklerini etkileyen ve genellikle bozuk para büyüklüğünde, yuvarlak parçalar halinde, yer yer saç dökülmesine neden olan bir rahatsızlıktır.

Saçkıran sinsi hareket eden ve belirtilerini hemen ortaya koymayan bir saç dökülmesi hastalığıdır. Klişe sebeplerin aksine saç kıran stres ve psikolojik travma gibi nedenlerden değil, cildimize bulaşan ve hızlı yayılan bir tür mantarın sebep olduğu cilt ve saç hastalığıdır.

Saçkıranın farklı türleri vardır ve nadir olarak da tüm saçın hatta vücuttaki tüm kılların dökülmesine neden olur. Genel olarak nedenlerine bakıldığında saçkıran bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Bağışıklık sistemi vücudu dışarıdan gelen tehditlere karşı korumak için tasarlanmıştır. Ancak bazı kişilerin bağışıklık sistemi dışarıdan gelen tehditlerin, hastalıkların dışında vücudun kendisine karşı da saldırıya geçer. Bağışıklık sisteminin bu kendi kalesine karşı yaptığı saldırılardan kaynaklanan hastalıklara otoimmün hastalıklar denir ve saçkıran da bunlardan biridir.

Saç dökülmesi genelde ergenlik dönemi ve sonrasında başlamasına karşın öyle bir türü var ki daha çok çocuk ve gençleri risk grubuna dahil etmektedir. Halk arasında saçkıran olarak bilinen (Alopecia Areata) cinsiyet ayrımı olmaksızın tüm çocuk ve gençlerde görülebilmektedir. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki stres, üzüntü ve korku problemi ile yaşayan insanlar bu sorunla daha erken tanışıyor. Her ne kadar saçkıran olarak tabir edilse de aslında sorun sadece saçlarla sınırlı olmayıp, vücudun her yerindeki kılları etkilemektedir. Özellikle kaş, kirpik, sakal, bıyık gibi alanlar daha belirgin ve dikkat çekici olması nedeniyle sorun haline gelmektedir. Unutulmaması gereken saçkıran tedavisi mümkün bir hastalık olup, ilk olarak soruna neden olan stres ortamından uzaklaşmak gerekir. Tedavisi bitkisel ve bilimsel olarak %98 başarı ile yapılmaktadır.

Saçkıran, mantarların sebep olduğu bir cilt hastalığıdır. Her ne kadar adına saç kıran denilse de bu hastalığa sebep olan mantarlar, saçta, deride, tırnakta ve ayak parmaklarında mantar enfeksiyonuna yol açabilmektedir.

Saçkıran nedenleri nedir?
Rahatsızlığın nedenleri belli değildir. Ancak rahatsızlığın oluşmasında stresin, sinirsel etkenlerin önemli olduğu bilinmektedir. Bunun yanında genetik faktörlerin etkili olduğu belirlenmiştir. Ailesinde saçkıran olan kişiler hastalık açısından riskli grupta yer almaktadır. Bu hastalarda tiroit sorunlarına ve kansızlık problemlerine sıkça rastlanmaktadır.

Saçkıran tedavisi nasıl yapılır?
Bazı hastalar bu sorunla bir defa karşılaşmış olsalar da, bazıları yıllar boyunca hastalığın etkisinden kurtulamazlar. Saçlar sürekli olarak dökülerek, yeniden çıkar. Hastalıkta olan tekrarlar kişiden kişiye farklılık gösterir. Bazı kişilerde saçlar yeniden çıkarken beyaz olarak çıkar. Daha sonra kendi rengine döner. Hastalığın seyri herkeste farklıdır. Hastalığın tedavisine başlamadan önce kişide bulunan doğumsal anomaliler, tiroit hastalığı gibi etkenlerin varlığı araştırılmalıdır.

TOP