Tinea Kapitis

Tinea Capitis Superficialis (Saçkıran, Kurukel):

Etkenleri Trichophyton'lar (T. violaceum, T. tonsurans, T. mentagrophytes) ve Microsporum'lar (M. audouinii, M. canis, M. gypseum)'dur.

Çoğunlukla puberteden önce olur. Nadiren puberteden sonra oldukları da gözlenmiştir. Hastalık saçlı deride çok defa yuvarlak, daha az oval veya biçimsiz plaklar oluşturur. Plaklar tek veya çok sayıda olup, büyüklükleri 2-4 mm ile 1 - 3 cm çapları arasında değişebilir. Bu plakların üstleri hafif eritemli ve un veya kepek iriliğindeki skuamlarla örtülmüştür. Skuamların altında kalmış veya üzerine çıkmış gri renkli kırık saçlar bulunur. Bu infeksiyon iz bırakmadan iyi olur.

Tinea Capitis Profunda (Kerion celsi):

En fazla etkeni Trichophyton'lar (T. verrucosum) T. mentagrophytes) T. schoenleinii) T. violaceum) ve Microsporum'lar (M. canis) M. gypseum)'dur.

Daha çok puberteden önce çocuklarda görülür. Hastalık kurukel gibi başlar. Sonra mantarlar kıl ağzı folikülünü de içine alan cerahatlı bir folikülitis yaparlar. Bu folikülitlerin yaptığı nodüller saçlı deride fındık, ceviz veya elma büyüklüğüne varabilir. Nodüller yandan sıkılınca kıl ağızlarından cerahat çıkar ve üzerindeki kıllar cımbız ile çekilirse yağdan kıl çıkar gibi kolayca ve ağrısız olarak çıkarlar.

Puberteden sonra yetişkinlerin sakal bölgesinde aynı klinik görünümlerde ve özellikte lezyonlar oluşur ki, buna Tinea barba (Sycosis parasitaria) denir. Nadiren de koltuk altı, genital bölge, kaş ve lanugolarda meydana gelen aynı görünüm ve özellikteki infeksiyona ise «Folikülitis agminata» adı verilir. Bunlar derin tip dermatofitozisler olup, organizmada dermatofitlere karşı bir bağışıklık meydana getirirler. Bunlarda saçsızlık ve sikatrislerin olabileceği bilinmelidir.

Tinea Corporis (Temriye):

Etkeni Trichophyton'lar ve Microsporum'lar olup, daha az olarak da E. loccosum olduğu saptanmıştır. Her yaşta görülebilen, en fazla alın, yanaklar , boyun, el sırtları ve diz gibi açık bölgeleri tutan bir tablodur. Daha az olarak kapalı bölgelere de yerleşebilir. Plaklar 2 - 4 mm ile 1 - 3 cm çapında olurlar. Şekilleri en fazla yuvarlak, daha az oval, bazanda biçimsizdir. Bu plaklar keskin sınırlı ve ilk günlerde her tarafı eritemli-skuamlı iken, birkaç gün sonra ortaları hemen normal deri görünümünü alır. Çevresinde ise şiddetli bir eritem~skuam devam eder. Kenarları bir bisturi ile kazınırsa, nokta şeklinde yer yer sulanan yerlerde veziküllerin bulunduğu görülür. Çok nadir olarak da Trichophyton schoenleinii'nin deride godet'ler ile kendini gösterdiği gözlenmiştir.

TOP