Tinea Barba

Yüz ve boyunda, özellikle sakal bölgesi ve çevresindeki deride yerleşen ve mantar elemanlarının kıl şaftına invazyonu ile karakterize olan, inflamatuar dermatofit infeksiyonudur. En sık Trıchophyton mentagrophytes ve Trıchopyton verrucosum gibi zoofilik suçlara bağlı gelişir. T. verrucosum büyükbaş hayvanlardan bulaşabilir. Hemen her zaman erişkin erkeklerde görülür. Yüzeyel bir formu da olmakla beraber, tipik lezyon derin süpüratif nodül veya plaklar şeklindedir. Kaşıntılı veya ağrılı olabilir. Üzerindeki kılların dökülmesine yol açması ve püstüller bulunması oldukça tipiktir.

3 değişik tipi bulunmaktadır:

1. İnflamatuar tip: Lezyonlar kerion celside görülen şekildedir. Krut oluşumu ve kötü koku vardır. Kıllar kırılmış veya dökülmüşlerdir. Stafilokokların etken olduğu sikozis nonparazitera ile karıştırılabilir. Ancak sikozis nonparaziteria burun filtrumundan başlar ve kıllar kolayca çekilemez.

2. Superfisial tip: Lezyonlar Tinea korporis lezyonlarına benzer.

3. Skiziform tip: Klinik olarak bakteriyel sikozise benzer ve folikülit şeklindedir. Kıllar çoğunlukla kırıktır ve çekmeyle kolaylıkla çıkmazlar. Tinea barba’nin ayırıcı tanısında bakteriyel sikozis, fronkül, derin mikozlar, sifiliz ve tüberküloz düşünülmelidir. Genellikle topikal tedaviye iyi yanıt verir. Sıcak pansuman ve epilasyon uygulanabilir. Dirençli olgularda sistemik tedavi koşuldur.

TOP